Mail

Like ons

Stadstuin Helmond © design by Nonini  Alle rechten voorbehouden

Met Ecologische  Geteelde Groenten

Privacy versie 1  30-5-2018

Stadstuin Helmond doet mee met de erfgoed zaden samen met het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland van de Wageningen University & Research (www.wur.nl/cgn).

Wij telen voor hen groenten om te beschrijven en om de klanten te laten proeven hoe ze smaken. De resultaten worden teruggekoppeld naar WUR / cgn.

Momenteel zijn we bezig een voorbeeld erfgoed tuin aan te leggen in de Stadstuin Helmond.

Introductie  Ergoedzaden

Oude rassen van akker - en tuinbouw gewassen , die in de 19e  en 20e  eeuw in ons land werden geteeld, verdwijnen in een hoog tempo, omdat boeren in en tuinders moderne rassen telen, die vaak een hogere productiviteit,  een grotere uniformiteit en betere machinale oogstbaarheid bezitten. Deze oude rassen kunnen als bio-cultureel  erfgoed beschouwd worden.  De Stichtingen de Oerakker (www.deoerakker.nl ) en Zaadgoed (www.zaadgoed.nl)  ondernemen in het project Erfgoedzaden samen met het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland van de Wageningen University & Research (www.wur.nl/cgn; verder genenbank) een poging om deze oude akker - en tuinbouw rassen weer op het veld te brengen om zo de variatie in vorm en kleur te tonen en de  variatie in smaak te proeven, die aanwezig is in deze oude rassen.  Juist deze laatste veelal weinig geteelde, 175 rassen willen we in het project Erfgoedzaden aan het  publiek in levende lijve laten zien en in standhouden door deze rassen te telen. Gedurende de teelt worden ook hun eigenschappen beschreven zodat deze rassen ook in de toekomst kunnen worden geteeld. Komende jaren willen we de erfgoed zaden verspreiden onder liefhebbers, zodat op meer plaatsen in Nederland levende erfgoed rassen te zien of te proeven zijn.


Verschil tussen vergeten groenten en erfgoedrassen. Vergeten groenten zijn soorten groenten die niet meer op onze eettafel  en in het supermarkt schap verschijnen. Voorbeelden zijn de kardoen en de pastinaak. Ze kunnen herontdekt worden zoals de pastinaak. De erfgoedzadenrassen raakten in onbruik doordat ze minder productief of lastiger te oogsten waren dan moderne rassen. Het soort groente is niet vergeten, maar het ras wordt niet meer geteeld.

Erfgoed zaden

Oerakker

Wur cgn

Oude rassen

Groenten

Non plus ultra Bieten

Witte Albaster

Witte komkommer

Bruine troskop

sla

Lyc 200

Tomaat

Spruit Perfect ion

Oer akker


< Back

Lorem Erfgoed zaden